Behandlinger

Vi tilbyr ulike typer tannbehandling slik som fyllingsterapi, bleking, rotfylling, kroner og broer. 

Vi har lang erfaring med å behandle personer med tannbehandlingsangst, og vil gjerne hjelpe deg på vegen mot en bedre tannhelse. Vi kan tilrettelegge tilvenning og tannbehandling etter avtale med deg. Her er noe av hva vi gjør:

Hull i tennene (karies)

Bakterier finnes naturlig i munnhulen. De fester seg på tennene, og det er dette laget av bakterier vi kaller plakk. Bakterier «spiser» sukker, og skiller ut syre. Denne syren løser opp mineraler i tennene, slik at det blir hull. Resultatet er at emaljen i overflaten på tannen blir porøs. Får hullet utvikle seg vil mineraler lengre inn i tannen (i dentinet) også løses opp.

Ved hull i emaljen, og ofte ved små hull i dentin, vil vi gjøre tiltak for å se om utviklingen av hullene kan stanse opp. Da anbefaler vi fluor, informerer om tannbørsting, tannstikke- og tanntrådbruk, og gir råd om kosthold. Hvis hullene er dypere må vi legge en fylling. Da renses tannen nøye i det området som er skadet, og vi bygger opp tannen igjen med et fyllingsmateriale.

Hull i tennene gir sjelden symptomer. Smerter fra tennene kan av og til skyldes karies, men ofte er det andre årsaker, for eksempel tannskade (brudd av eller sprekk i tannsubstans), mistet eller ødelagt fylling, for høy fylling, infeksjon/ betennelse i tann-nerven, akutt tannkjøttbetennelse eller tannframbrudd, spesielt visdomstenner. 

 

Syre som ikke kommer fra bakterier, men fra mat, drikke eller sure oppstøt fra magen, kan også lage skader på tennene. Denne type syreangrep lager ikke hull, men løser opp tynne lag av emalje, og etter hvert dentin. Dette kaller vi erosjonsskader. Erosjonsskader kan komme både på fortenner og jeksler. Vi ser at fortenner blir tynnere, og etter hvert kan skjærekanten begynne å flise seg opp. På jekslene vaskes tannsubstansen bort, og tennene tynnes både fra sidene og i tyggeflaten.

Bleking av tenner

Misfarging på tenner kan pusses/poleres bort av tannlegen, men selve tannfargen forandres ikke. Hvis en ønsker hvitere tenner, må de blekes med et blekemiddel. Dette trenger litt inn i tannemaljen og avfarger stoffer som sitter fast i ytre lag av emaljen.

Hjemmebleking foregår slik at en tar et avtrykk av tennene og lager en blekeskinne som passer nøyaktig over tennene. Den lages i et tynt og mykt plastmateriale og føles ikke ubehagelig å ha i munnen. Blekemiddelet fylles i skinnen og benyttes når man sover. (Kan evt. brukes på dagtid i noen timer, men da uten å spise/drikke.) Anbefalt brukstid er 6 – 8 timer pr. natt. Antall netter varierer for å oppnå ønsket resultat, fra et par netter til en uke.

Under behandlingen anbefales tannskyllemiddel med fluor og bruk av tannkrem mot ising. Ved ubehag må tannlegen kontaktes, og behandlingen avbrytes inntil tannlegen har vurdert status.

Undersøkelser har vist at hjemmebleking gir et bedre og mer varig resultat enn klinikkbleking.

Undersøkelse hos tannlege

Undersøkelse hos tannlegen (første gangs undersøkelse eller årskontroll)

Ved undersøkelse hos tannlegen kontrolleres tenner, tannkjøtt (lommemåling), bittforhold og slimhinner i munnen. I tillegg tas det ofte røntgenbilder. Røntgenbildene er velegnet for å se om det er hull (karies) mellom tennene eller om det er tegn til tannkjøttsykdom med festetap. Tannlegen kan lage en behandlingsplan og kostnadsoverslag hvis det er ønskelig.

Ved undersøkelsen fjernes også tannstein og vi pusser/polerer for å fjerne misfarginger. 

De fleste pasienter anbefales en undersøkelse pr. år. Ved spesielle forhold som for eksempel tannkjøttsykdom (periodontitt) eller hvis man har lett for å få hull (høy kariesaktivitet) kan det være behov for flere kontroller i året.

Krone og bro

En krone er en tannrestaurering som brukes dersom tannen er så skadet at den ikke kan repareres med en vanlig fylling. Tannen slipes til og det tas et avtrykk. Avtrykket sendes tanntekniker, som produserer en krone etter avtrykket. Tannlegen sementerer kronen over det som er igjen av tannen. Kronen kan produseres i ren keramikk, eller med kjerne metall (gull, titan eller kobolt/krom) og porselen over. En krone er laget for å holde i mange år. Krones farge tilpasses de andre tennene slik at resultatet blir pent.

En bro er en tannrestaurering som kan erstatte en eller flere tapte tenner. Tannen (tennene) på hver side av åpningen må fungere som feste for de tenner som skal erstattes. Disse må slipes til og avtrykk tas. En tannbro er derfor flere tenner som henger sammen og kan lages i ren porselen eller med metallkjerne med porselen utenpå. Her vil også tennenes farge bli nøye tilpasset for et pent resultat.

En bro er beregnet til å holde i mange år, således er festetennenes tilstand svært viktig for å tåle belastningen en bro medfører.

Proteser

Helprotese

En helprotese er en tannerstatning som benyttes når alle tennene i kjeven mangler. Den består av et plastmateriale som tjener som feste for tennene som laget av plast eller porselen. I overkjeven vil plastmaterialet suge seg noe fast til underlaget og gi feste. Tannlegen tar et nøyaktig avtrykk av kjevekammen og bestemmer også plassering av tennene i forhold til lepper og kjevekam. 

Helprotesen lages av en tanntekniker på grunnlag av avtrykk og målinger/prøver hos tannlegen. 

Det kan ta litt tid for pasienten å venne seg til en ny helprotese, og etterkontroller hos tannlegen kan bli nødvendig.

Delprotese

En delprotese er en avtagbar tannprotese som kan erstatte en eller flere manglende tenner. Protesen er festet med kroker (klammere) rundt noen av de gjenværende tennene, men kan enkelt tas ut ved behov, som f. eks. ved rengjøring og under søvn.

Delprotesen lages også av en tanntekniker i samarbeid med tannlegen. Det tas nøyaktig avtrykk av gjenværende tenner og kjevekam, protesen framstilles steg for steg hos tannlegen. Som for helprotese kan det ta litt tid for pasienten å venne seg til delprotesen. Etterkontroller kan bli nødvendig for et vellykket resultat.

Tannkjøttsbehandling

Et friskt tannkjøtt er lyst rosa og sitter stramt inntil tennene. 

Gingivitt

Gingivitt er en betennelse i tannkjøttet. Tannkjøttet er rødt, hovent og kan sitte litt mindre stramt rundt tennene. Det du kan merke selv er at tannkjøttet lett blør ved pussing, bruk av tannstikker eller tanntråd. Gingivitt er en reversibel tilstand. Det betyr at tannkjøttet kan bli helt friskt igjen. Betent tannkjøtt forårsakes av bakterier som normalt finnes i munnhulen. Når mange bakterier har festet seg på tannen ved tannkjøttskanten og danner et tykt lag (plakk), utvikles gingivitt. 

Gingivitt forhindres ved nøye rengjøring av tennene med børste og tanntråd/tannstikker.

Periodontitt

Marginal periodontitt er navnet på den alvorlige formen for tannkjøttsbetennelse, og er en betennelse som medfører tap av vevet som støtter og omgir tannen. Høyden på kjevebenet rundt tannen reduseres, og med det blir fibre som fester tanna til kjevebeinet borte.

Årsakene til marginal periodontitt er sammensatte. Men en forutsetning for sykdomsutvikling er at vi har bakterier til stede som påvirker både immunforsvaret vårt og forhold ved tannkjøttet.  Belegg som ligger lenge uten å bli fjernet, blir til slutt hardt og vi kaller det tannsten («limet» som bakteriene omgir seg med blir mineralisert med mineraler fra spytt og tannkjøttsvæske, og belegget blir hardt)

Tannlegen ser på røntgen for å vurdere bennivået ved årlige innkallinger, og «måler lommer». Lommen som er den delen av tanna som er dekket av tannkjøtt men som likevel mangler festefibre, forteller oss om festetapet rundt tanna. Ved dype lommer må tannlegen rense tannsten og bakterier i lommen. Du har selv ingen mulighet for å rense i lommen, men det er veldig viktig med godt daglig renhold og bruk at stikker eller mellomromsbørster. Slik blir bakteriebelegget fjernet fra tannen, og dette minsker mengden bakteriene som vandrer ned i lommen og opprettholder betennelsen.

Periodontitt utvikler seg ofte langsomt og er vanskelig å oppdage på egen hånd. Derfor anbefaler vi å gå regelmessig til kontroll selv om du kanskje ikke pleier å ha hull i tennene. Tannpleier og tannlege kan oppdage tannkjøttssykdommer på et tidlig stadium.

Tannlegeskrekk

Tannhelsen er en viktig del av vår generelle helse. For mange er det en selvfølge å kunne tygge og smile, men for andre er tenner en kilde til bekymring. Å kunne oppsøke tannlege regelmessig er et ønske og et mål for mange.

Vi har lang erfaring gjennom mange år med å behandle personer med tannbehandlingsangst, og vil gjerne hjelpe deg på vegen mot en bedre tannhelse. Vi har også erfaring fra det offentlige TOO- prosjektet ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter Midt- Norge. Her har vi i samarbeid med psykolog og tannhelsesekretær arbeidet med angstbehandling for personer med odontofobi, og personer som har vært utsatt for ulike former for overgrep.

Vi kan tilrettelegge tilvenning og tannbehandling etter avtale med deg.

Følg oss på facebook

Åpningstider

Mandag - Torsdag: 08:00-16:00
Fredag: 08:00 - 15:00
Lørdag: Stengt

Helligdager:
Se vår facebook-side

ABC-Tannklinikken AS

Olav Tryggvasons gate 24
(inngang fra Nordre gt. - 5.etasje)

Telefon: 73 52 87 44

Org.nr.: 897 039 052 MVA